Activiteiten

 

Het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika organiseert eerst GAZ Webinar [16 december 2020]

Klik hier om de opname te bekijken

 

Bekijk de reflectie op het webinar verschenen in Voertaal: Navorsing oor Breytenbach bring belangrikheid van Vlaamse bande aan die lig

Bekijk de reflectie op het webinar verschenen in Voertaal: Om oor Hendrik Witbooi en rap te praat

 

Daniel Hugo – Feesdigter gehuldig [27 november 2020]

Op vrijdag 27 november had op de openingsavond van Tuin van Digters in het Breytenbachsentrum (Wellington) de huldiging plaats van Daniel Hugo, ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag. Professor Yves T’Sjoen mocht daar het publiek toespreken en hij verwees ook naar Daniels verblijf in Gent als “vertaler op campus” (2018).

Klik hier voor de opname: https://www.youtube.com/watch?v=JHcFqDiPkfI

 

Dialoog: Yves T’Sjoen en Alwyn Roux in gesprek oor hulle projekte [9 oktober 2020]

Alwyn: Dit is vir my besonder aangenaam om in gesprek te tree met Yves T’Sjoen oor ons aparte en gesamentlike akademiese projekte. Een van die min positiewe newe-effekte van die pandemie is die fokus op aanlyn leerplatforms in die hoër onderwys. Dit het op ’n indirekte wyse aanleiding gegee tot die skep van Samespraak. Samespraak se webblad is op 1 September 2020 van stapel gestuur. Die doel met Samespraak is die vergelykende ondersoek van Afrikaanse en Nederlandse letterkunde op ’n aanlyn forum vir alle nagraadse (gevorderde) studente en (jonger) akademici. Die Samespraakbestuur is tans op soek na 18 lede wat gedurende 2021 gaan deelneem aan die maandelikse gesprekforums (sien die webblad vir meer inligting). Dit is my hoop dat Samespraak die voortbestaan van ’n gesonde wisselwerking tussen navorsers oor landsgrense heen sal stimuleer. Die moontlikhede van ondersoek blyk legio te wees veral wanneer mens saam begin praat oor die werk van Afrikaanse en Nederlandstalige skrywers en digters wat met mekaar vergelyk kan word – lees meer.

 

 

Aanstelling Leerstoelhouder Zuid-Afrika: Talen, Literaturen, Cultuur en Maatschappij 2020 [1 april 2020]

Het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika is verheugd voor het academiejaar 2020-2021 Professor Quentin Williams aan te stellen als bekleder van de leerstoel. Quentin Williams is verbonden aan het Departement Taalkunde van de Universiteit van Wes-Kaapland (UWK), sinds het lopende academiejaar als Associate Professor, daarvoor als (Senior) Lecturer, sinds 2014 – hij is daarnaast voor kortere periodes verbonden geweest aan de universiteiten van Oslo en van Stanford, als onderzoeker en/of lesgever. Zijn specialisme is de sociolinguïstiek, met een bijzondere focus op meertaligheid. Hij promoveerde in 2012, aan UWK, op een proefschrift over meertaligheid in (onder meer) de stedelijke hiphopcultuur van het Kaapse schiereiland.

Van harte proficiat aan Professor Williams!

 

 

Publicatie jaarrapport 2019 Gent Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika

Klik hier om het jaarrapport 2019 te lezen

 

Mandela Lecture met Breyten Breytenbach, Margriet van der Waal en Flip Kowlier [woensdag 16 oktober 2019]

 

Filmavond ‘Die Wonderwerker’ [23 mei 2019]

Na drie pogingen zullen we nu succesvol de film ‘Wonderwerker’ vertonen.

De film is gebaseerd op het leven van Eugène Marais, een bekende Afrikaanse schrijver, dichter en wetenschapper die onder andere het boek Die Siel van die Mier schreef. De film vertelt het verhaal van de handvol maanden die Marais doorbracht op de Van Rooyen’s boerderij, waar hij verliefd wordt op de negentienjarige Jane Brayshaw.

Bekijk de lokprent hier: https://www.youtube.com/watch?v=84ikLPxqgDE

Datum: 23 mei 2019
Aanvang: 20 uur
Waar: Blandijnberg 2, 9000 Gent
Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Campus Boekentoren)
Auditorium 4, Jaap Kruithof
Toegang: gratis

 

Marni Bonthuys: André Brink – Houd-den-Bek [Donderdag 9 mei 2019]

Marni Bonthuys studeerde af aan de universiteit van Stellenbosch. Haar onderzoeksgebied strekt zich uit over de Afrikaanse en Nederlandse poëzie, comparatieve literatuur, het proces van canonisering en literatuursociologie. Sinds 2011 doceert zij Afrikaans en Nederlands aan de Universiteit van die Wes-Kaap. Zij is eveneens verbonden aan het ‘Sentrum vir Akademiese en Professionele Taalpraktyk van die Noordwes-Universiteit’. Zij is vanaf 2017 redacteur van Tydskrif vir Nederlands en Afrikaans.

Marni bespreekt voor ons de roman ‘Houd-den-bek’ van André Brink, één van de iconische schrijvers tijdens Apartheid.

Houd-den-bed is een belangrijke roman die zich afspeelt tijdens het slaventijdperk en vertelt over de enige slavenopstand die plaats vond tijdens de oude Kaapse geschiedenis, de “Bokkeveldse Opstand” in 1825. Toen ze nog kind waren, speelden Nicolaas en Galant samen; nu staan ze echter radicaal tegenover elkaar als baas en slaaf. Tussen hen in staat de vurige, tegendraadse Hester. De roman is een samenspel van verschillende stemmen, maar deze worden samengebonden door de slaaf Galant, het hoofdpersonage. Dertig verschillende ‘stemmen’ komen aan de beurt, in vier delen, ingedeeld volgens de verschillende elementen: aarde, wind, water en vuur. Een persoonlijke opstand neemt de proporties aan van universele menselijke strijd tegen onrecht. Dit gebeurt op zo’n aangrijpende manier dat Artur Lundkvist van de Zweedse Academie dit bij de uitgave het boek bestempelde als “Misschien wel de meest meeslepende voorstelling van slavernij die ooit is geschreven”.

Datum: 9 mei 2019
Aanvang: 20 uur
Waar: Blandijnberg 2, 9000 Gent
Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Campus Boekentoren)
Faculteitsraadzaal
Toegang: gratis
Op voorhand registeren via laura.engels.be@gmail.com

 

Leeskring Annemarié van Niekerk: Ingrid Winterbach – Niggie [28 maart 2019]

Ingrid Winterbach is geboren in Johannesburg en studeerde aan de Universiteit van Witwatersrand en Universiteit Stellenbosch. Ze doceerde aan de vakgroep Creative Arts bij Stellenbosch voor meer dan dertien jaar en gaf voor vijf jaar les aan de vakgroep Afrikaans-Nederlands bij de Universiteit van KwaZulu-Natal. Haar correspondentie als jongere met de Afrikaanse auteur Etienne Leroux (1922-1190) is enorm populair geworden en vormde de basis van Leroux’ roman 18-44 (1967).

Ingrid Winterbach is zowel auteur als beeldend kunstenaar en houdt zich de laatste jaren uitsluitend bezig met schrijven en kunst maken.

Winterbach ontving de M-Net Book Prize en de Old Mutual Literary Award voor haar roman Karolina Ferreira, de W.H. Hofmeyr Prize voor haar boek Buller se Plan. Recent werd haar boek Niggie gerenommeerd met haar roman Niggie met de prestigieuze Hertzog Prijs voor proza.

Het is deze roman, die we zullen bespreken tijdens de leeskring op donderdag 28 maart, om 20 uur.
Een kleine groep van Boer soldaten vertrekt van de Kolonie naar de Free State om een getraumatiseerde jonge man terug thuis te brengen. Twee van hen, Reitz Steyn en Ben Maritz, zijn wetenschappers. De roman focust voornamelijk op hun ervaringen. Het lijden en de ontberingen van de oorlog laat zijn littekens achter op de kleine groep mannen. Tijdens hun reis worden ze aangehouden door de Boeren en in een vreemd kamp gevangen gehouden. Nadat ze gewond raken bij een executie tijdens een mysterieuze opdracht, worden Reitz en Ben verzorgd door drie vrouwen op een nabijgelegen boerderij. Hun verblijf bij deze vrouwen wordt een helende belevenis.

De leeskring wordt begeleid door Annemarié van Niekerk uit Den Haag. Zij is recensente bij de krant Trouw, waar zij voornamelijk Zuid-Afrikaanse literatuur in het voetlicht plaast. Daarnaast werkt zij freelance voor verschillende kranten, tijdschriften, uitgevers in Zuid-Afrika en werkt zij als vertaler. Zij is eveneens één van de medewerkers van Tijdskrif vir Letterkunde, doet onderzoek bij de Universiteit van die Vrystaat en doceert Afrikaans aan de International School of Amsterdam.
Datum: 28 maart 2019
Aanvang: 20 uur
Waar: Blandijnberg 2, 9000 Gent
Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Campus Boekentoren)
Faculteitsraadzaal
Toegang: gratis
Op voorhand registeren via laura.engels.be@gmail.com

 

Filmavond ‘Abraham’ [21 Februari 2019]

‘Abraham’ vertelt het verhaal van een man die in erge armoede leeft samen met zijn gezin. Het speelt zich af in een prachtig dorpje in het landelijke deel van Zuid-Afrika. Abraham heeft een aangeboren talent als beeldhouwer en probeert met dit talent geld bijeen te sprokkelen om zijn familie te kunnen onderhouden.

Met muziek van Rikku Lätti, muzikant bij Die Wasgoedlyn.

Bekijk de lokprent hier: https://www.youtube.com/watch?v=VMbnFctJdBA&feature=youtu.be

Datum: 21 februari 2019
Aanvang: 20 uur
Waar: Blandijnberg 2, 9000 Gent
Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Campus Boekentoren)
Auditorium 4, Jaap Kruithof
Toegang: gratis

 

Mandela Lecture: ‘Nelson Mandela – the legacy’ by Zelda la Grange [maandag 26 november 2018]

 

Tom Lanoye en Stefan Hertmans in gesprek met hun Zuid-Afrikaanse vertaler Daniel Hugo [vrijdag 26 oktober 2018]

Op vrijdag 26 oktober (14u-15.30u) heeft in auditorium 1 Jan Broeckx een uniek evenement plaats. Daniel Hugo, vertaler op campus, verblijft gedurende twee maanden in Gent op uitnodiging van het Gentse Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika (UGent)
Wij hebben Tom Lanoye en Stefan Hertmans bereid gevonden naar de faculteit te komen om voor jullie in gesprek te gaan met hun vertaler in Afrikaans. Daniel Hugo vertaalde Een slagerszoon met een brilletje, Kartonnen dozen, Sprakeloos en Gelukkige slaven van Lanoye, Oorlog en terpentijn van Hertmans. Momenteel bereidt hij in Gent een vertaling voor van Benno Barnards dichtbundel Het trouwservies en Hugo Claus’ magnum opus Het verdriet van België.

De faculteit, de vakgroep Letterkunde en de onderzoeksgroep Gents Centrum voor het Afrikaans nodigen u van harte uit.

Leeskring Zuid-Afrikaanse literatuur met professor Andries Visagie (Universiteit Stellenbosch): Die Dao van Daan van der Walt door Lodewyk G. Du Plessis [maandag 22 oktober 2018]

Locatie:
Universiteit Gent, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Campus Boekentoren)
Faculteitsraadzaal, 1e verdieping
Blandijnberg 2, 9000 Gent

Aanvangsuur: 20 uur
Toegang: gratis

Andries Visagie is professor verbonden aan de Universiteit van Stellenbosch en is in Gent gastonderzoeker van 4 oktober tot 7 november. Hij bespreekt voor deze leeskring de roman Die Dao van Daan van der Walt, de debuutroman van Lodewyk G. Du Plessis.

Toe Daan van der Walt, ’n eerstydse Kalahari-boer, ’n vertigo-aanval kry, laai sy vervreemde seun hom by ’n monnikeklooster in China af. Onder leiding van Meester Yang moet Daan tai chi doen in ’n poging om sy balans te herstel. Maar daar is ook iets anders wat aan Daan vreet, iets wat hy van sy hart móét afkry voor hy sy weg na die hiernamaals kan vind. Dalk is dit tyd dat hy aan Magrieta, sy oorlede vrou, skryf en sê dat hy haar liefgehad het.
In Die Dao van Daan van der Walt word die Afrikaner-dilemma in die moderne lewe met ’n fyn lem oopgevlek.

Gelieve in te schrijven voor deze leessessie via laura.engels.be@gmail.com.

Graag inschrijven: laura.engels.be@gmail.com

Inaugurele rede door de nieuwe leerstoelhouder professor Wannie Carstens [donderdag 4 oktober 2018]

Reflectie door Yves T’Sjoen: https://www.litnet.co.za/antjie-krog-is-nobelprijs-waardig/

Op bezoek naar het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam [woensdag 15 november 2017]

In het pand aan de Keizersgracht krijgen de studenten een rondleiding in de bibliotheek en kunnen zij een documentaire over de geschiedenis en de renovatie van het prachtige huis bekijken. De Amsterdamse en Gentse leerstoelhouders Zuid-Afrika (Margriet van der Waal & Hein Willemse) zijn er te gast en zullen elk een korte uiteenzetting geven.
We worden getrakteerd op een broodjeslunch bij aankomst, gefinancierd door de Vlaamse Afgevaardigde van de Vlaamse regering in Nederland. Na afloop is er een receptie aangeboden door de directeur van het Zuid-Afrikahuis.

Nieuwsbrief LitNet: overzicht activiteiten rond Afrikaans en Zuid-Afrika aan de UGent:

Leerstoel Zuid-Afrika (UGent) en het Gents centrum voor het Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika: Nieuwsbrief (oktober 2017-januari 2018)

 

Inhuldiging Leerstoel Zuid-Afrika [dinsdag 10 oktober, 15u – Faculteitszaal L&W]

Inhuldiging van de Leerstoel Zuid-Afrika: Talen, Literaturen , Cultuur en Maatschappij, met inaugurale rede door prof. Hein Willemse (Universiteit van Pretoria)

Registreer voor de inhuldiging van de Leerstoel Zuid-Afrika via https://webapps.ugent.be/eventManager/events/LeerstoelZuidAfrika

 

4de Mandela Lezing [dinsdag 10 oktober 2017, 19u30 – Aula UGent]

Jaarlijkse Mandela Lezing van de UGent “Tom Lanoye in gesprek met Antjie Krog over de rol van Nelson Mandela in Zuid-Afrika en de wereld vandaag”

Moderator: Katrien Vanderschoot

Muzikale omkadering door Sioen

Week van de Afrikaanse Roman, met Letterkundig Symposium in Gent [vrijdag 6 oktober 2017]

Datum: 6 oktober 2017
Aanvang: 13u – 18u
Locatie: KANTL, vergaderzaal
Organisatoren: Week van de Afrikaanse Roman, Universiteit Gent en die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns

Verloop van het symposium:

13u tot 13u15: Verwelkoming
13u15 tot 14u: Keynotelezing: Deidre le Hanie (Directeur ATKV, www.atkv.org.za)
14u-14u30: Academisch interview met Rudie van Rensburg
14u30 tot 14u45: Koffiepauze
14u45 tot 15u30: Keynotelezing door Andries Bezuidenhout over Gert Vlok Nel
15u30 tot 16u: Academisch interview met Willem Anker
16u tot 16u15: Koffiepauze
16u15 tot 16u45: Academisch interview met Ingrid Winterbach
16u45 tot 17u30: Herdenkingslezing Karel Schoeman door Hein Willemse
17u30 tot 18u: Receptie om 17u30

Voor het volledige programma, zie http://www.weekvandeafrikaanseroman.nl/

 

Afrika Filmfestival GENT [3-5 mei 2017] – De Centrale Gent

Met op 3 mei speciale aandacht voor Zuid-Afrika en screening van de film “The Endless River”, nabespreking over hedendaags Zuid-Afrika en receptie.

Voor het volledige programma, zie Afrika Filmfestival Gent

 

Op bezoek naar het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam [dinsdag 22 november 2016]

Op 3 december 2014 ontving Breyten Breytenbach uit handen van rector Anne de Paepe de titel van doctor honoris causa van onze universiteit (video).

Op dinsdag 22 november is de internationaal gereputeerde schrijver en schilder op uitnodiging van de universitaire onderzoeksgroep Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika te gast in het Zuid-Afrikahuis (Amsterdam).

Docenten en studenten reizen naar de Keizersgracht waar ze getrakteerd worden op een gesprek tussen Breytenbach en zijn Nederlandse vertaler en oud-directeur van uitgeverij Meulenhoff Laurens van Krevelen.

De Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Nederland, het Zuid-Afrikahuis en de Gentse onderzoeksgroep financieren de reis van de studenten en de ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse/Franse kunstenaar.

 

Breyten Breytenbach-2016

 

International Conference

 

Leeskring Afrikaanse Literatuur

 

Flyer Leeskring Afrikaanse Literatuur

 

RE-MOVING APARTHEID

Postdramatic and Postnarrative Modes of Coping with Trauma

 

28, 29 and 30 September 2016

Organized by research centre S:PAM (Studies in Performing Arts & Media) in collaboration with KULeuven, the University of Stellenbosch and the University of Leeds